2025’te elde ettiği ücret geliri belirlenen sınırları aşan ya da yıl içinde iş değiştiren çalışanlar için beyanname dönemi başladı. 1 Mart itibarıyla başlayan süreçte bazı mavi ve beyaz yakalılar ek vergi öderken, bazıları ise iade alabilecek.
Türkiye’de ücretli çalışanların vergisi, maaş daha hesaba yatmadan işveren tarafından kesilip devlete ödeniyor. Bu nedenle pek çok kişi vergiyle ilgili başka bir sorumluluğu olmadığını düşünüyor.
Ancak gelir belli sınırları aştığında ya da yıl içinde birden fazla işverenden maaş alındığında tablo değişiyor. Bu durumda bazı çalışanlar için yıllık gelir vergisi beyannamesi verme zorunluluğu doğabiliyor.
2025 yılı kazançlarına ilişkin beyan süreci 1 Mart 2026’da başladı. Beyannamelerin ay sonuna kadar verilmesi gerekiyor.
2025 yılında elde edilen ücret gelirlerine göre beyanname vermesi gereken çalışanlar şöyle:
Tek işverenden aldığı vergiye tabi ücret geliri 4 milyon 300 bin TL’yi aşanlar
Birden fazla işverenden ücret alanlardan, ikinci ve sonraki işverenden aldığı ücretlerin toplamı 330 bin TL’yi geçenler
Birden fazla işverenden gelir elde edip toplam kazancı 4 milyon 300 bin TL’yi aşanlar
Ücretini doğrudan yurt dışındaki işverenden alanlar (istisna kapsamı hariç)
Ücretinden vergi kesintisi yapılmamış olanlar
Tek işverene bağlı çalışıp yıl boyunca maaşından düzenli vergi kesilen ve toplam geliri 4 milyon 300 bin TL’nin altında kalan çalışanlar ise beyanname vermeyecek.
Vergi sürpriziyle en sık karşılaşan kesim, yıl içinde iş değiştirenler oluyor. Kanuna göre aynı yıl içinde iş değiştiren kişi, “birden fazla işverenden gelir elde etmiş” sayılıyor.
Örneğin; 2025’te üç farklı işverenden ücret alan bir çalışan, ikinci ve sonraki işverenlerden aldığı toplam ücret 330 bin TL’yi aşıyorsa beyanname vermek zorunda.
Çalışan, birinci işvereni kendisi belirleyebiliyor. Ancak sınır aşıldığında toplam gelir üzerinden beyan yapılması gerekiyor.
Benzer şekilde aynı anda birden fazla işverene bağlı çalışanlar ya da grup şirketi değişikliği yaşayanlar da bu kapsama girebiliyor.
Beyanname vermek her zaman ek vergi ödenecek anlamına gelmiyor. Bazı durumlarda çalışanlar vergi iadesi de alabiliyor.
Beyanname veren ücretliler, eğitim ve sağlık harcamalarını belirli sınırlar dahilinde gider olarak gösterebiliyor. İndirilebilecek tutar, beyan edilen brüt gelirin yüzde 10’u ile sınırlı.
Örneğin 2025’te toplam brüt geliri 4,5 milyon TL olan bir çalışan, yaptığı eğitim ve sağlık harcamalarının 450 bin TL’ye kadar olan kısmını gelirinden indirebiliyor.
Bu indirim sonrası hesaplanan vergi, yıl içinde maaşlardan kesilen toplam vergiden düşük çıkarsa aradaki fark iade ediliyor. Tersi durumda ise fark kadar ek vergi ödenmesi gerekiyor.
Beyanname sonucunda ek vergi çıkması halinde ödeme iki taksitte yapılacak:
İlk taksit ve damga vergisi 31 Mart’a kadar
İkinci taksit ise 31 Temmuz’a kadar ödenecek
Uzmanlar, özellikle 2025’te iş değiştiren ya da birden fazla işverenden gelir elde eden çalışanların gelir dökümlerini dikkatle kontrol etmeleri gerektiğini belirtiyor. Aksi halde hem vergi farkı hem de gecikme cezası ile karşılaşmak mümkün.